Mond en klauwzeer

In ons kleine dierenwereldje van het asiel gaat de MKZ plaag ook niet ongemerkt voorbij. Het is ook hier het gesprek van de dag zoals overal. De verboden, geboden en regels worden even snel ingesteld als weer gewijzigd, gewoon niet bij te houden.

Hoe het nu precies zit met de voorziening van voer voor de dieren en stro en hooi voor de knagers die bij ons verblijven is ook niet duidelijk. Kortom, langzamerhand komen er steeds meer vragen en problemen tevoorschijn. Zoals in de meeste bedrijfjes van de dierenwereld het geval is, drijven de werkzaamheden deels op stagiaires en vrijwilligers. De stagiaires mogen zich op last van de scholen niet laten zien. Och, dit is met intrekking van de vrije dagen van het vaste personeel wel even op te vangen en natuurlijk maar een bijkomend probleem.

In kleine mate worden ook wij beperkt in het werk. Het ophalen van eenden, kippen, duiven e.d. mogen we momenteel niet. Het brengt ook weer werk mee. Aan de telefoon worden we met vele vragen geconfronteerd die wij niet kunnen beantwoorden, het enige wat we kunnen doen is mensen doorverwijzen naar instanties die hopenlijk wel de juiste informatie kunnen verschaffen. Dit zijn niet de hoofdzaken van de gesprekken.

Wat mij vooral bezwaart is de afschuwelijke verspilling van leven die momenteel aan de gang is. En ik probeer me in te denken hoe mensen zich voelen die onmachtig zijn, de dieren waar ze altijd voor zorgen te beschermen hiertegen. Ik denk hierbij zeker niet alleen aan de bedrijven, maar ook aan de huisdierverzorgers. Behalve honden, katten en konijnen worden er ook veel bedreigde 'evenhoevigen' als huisdier gehouden. Je zou maar een schaapje, geitje of zwijntje als troeteldier houden en het niet mogen beschermen door middel van een enting.

De ironie, in de asielen doet men niks anders dan dagelijks hameren op het nut van enten bij de huisdieren. Dat daarentegen een economische maatregel de bescherming van dieren verbiedt, kan ik totaal geen begrip voor opbrengen. En dat dan ook nog in deze maatregel de dieren betrokken worden, die absoluut niet gehouden worden voor de export, zoals in dierentuinen en hobbymatig gehouden dieren, ontgaat mij totaal de zin van. Wel de remedie hebben, niet mogen gebruiken...waanzin!