Vogeltjesdans

Met de vraag naar kittens komen ook de vogels opduiken, dat is natuurlijk, voorjaar wordt dit genoemd. De doorsnee mens heeft hier geen erg in tot...

Er een piepklein mereltje gesignaleerd wordt dat helemaal alleen op de wereld lijkt te zijn, onnadenkend wordt het gevangen, niet erbij stilstaand dat het kleine ding vlieglessen krijgt en keurig door de moeder gevoerd wordt tussen de lessen door. Als er goed geluisterd wordt is moeder vaak op de achtergrond te horen.

Er klinkt gepiep uit een haag en men treft een vol nest ééngrams kale rose rooddooraderde wezentjes aan. Het "zielig" is dan niet van de lucht, het hele nest wordt in een doos gestopt en het asiel wordt gebeld om de nest in doos op te halen, er niet bij stilstaand dat moeder even niet bij het nest komt omdat er mensen zijn. De meesten sterven al tijdens het vervoer.

Er een huistijger met een vogeltje in zijn bek thuiskomt en trots laat zien wat voor cadeautje de baas krijgt. Het cadeautje beweegt nog, de baas wil de vogel redden, haalt 'm uit de kattenbek, niet beseffende dat in de meeste gevallen de lijdensweg van de vogel alleen wordt verlengd. Kattenbeten zijn voor een vogel dikwijls binnen een dag dodelijk, de stress van mensenhanden verergert dit nog.

Er een roofvogel of een ooievaar wordt gesignaleerd, dan wordt er meteen aktie ondernomen. Stad en land wordt afgebeld of het wel goed is dat deze vogel zomaar rondvliegt of ergens zit. Hoort die niet in een opvangcentrum?

Er een duivenvlucht is geweest en een aantal vermoeide duiven wat wil uitrusten bij mensen in de tuin of op een balkon alvorens op huis aan te vliegen. Rust, water en even de kat uit de buurt houden en de duif kan weer op huis aan.

Er in de stad jonge eendjes rondlopen, men jaagt er achteraan tot de kleintjes links en rechts verloren rondlopen, moeder spoorloos is en ook het jonge eendje in een opvangcentrum belandt.

Wat ik hier alleen maar mee wil zeggen, voor u ook maar een vogel aanraakt, raadpleeg eerst deskundige mensen, met name het vogelrevalidatiecentrum. Zij weten wat u wel, of vooral niet, moet doen. Meestal is afblijven het beste voor de dieren.