Verhuisd

Al zes jaar stond ik ingeschreven voor een woning in 'De Stad'. Naarmate mijn conditie verslechterde, kwam ik steeds minder buiten in m'n oude woonplaats, de gevaarlijke trap nodigde niet uit tot intensief gebruik en wat moest ik ook gaan doen buiten? Boodschappen, en dat was het dan, verder was er helemaal niks in de directe omgeving. Daar kwam nog bij dat het appartement ontzettend warm was, een plat dak en geen mogelijkheid buiten wat verkoeling te zoeken. Toen er in november 2005 ook nog problemen ontstonden met de huisbaas, of beter gezegd met de pa van de huisbaas, keek ik steeds meer uit naar een nieuw stekkie.

Toch nog onverwacht, ik had op een specifiek complex van 12 appartementen ingeschreven in hartje Breda, kreeg ik 20 juni per mail een aanbieding en 12 juli 2007 kreeg ik de sleutel. In die tussentijd heb ik zoveel mogelijk ingepakt en geregeld, adreswijzigingen etc. Om al mijn energie in de 'schoonmaak' te kunnen stoppen schafte ik een luchtbed aan en ging op mijn nieuwe adres kamperen.

Al de eerste nacht bleek mijn 'stadshok' merkbaar koeler, de grote loggia is heerlijk om te zitten, 's avonds scheren bij schemering de vleermuizen in de lucht. Ik heb een mooi uitzicht op een aantal oude gebouwen die gerestaureerd worden. Alleen werd ik elke ochtend klokslag zeven uur wakker, ik denk dat ik aan het geluid van de veegwagen moest wennen die elke ochtend het straatje schoon komt vegen.

Breda uitzicht

Gelukkig kreeg ik veel hulp. Degenen die niet konden helpen bij de schoonmaak, hoefde ik maar een sms te sturen en er werd verf en andere zaken gehaald. Het zat een beetje tegen, dacht ik dat de muren geschilderd waren, het bleek behang te zijn, waar op sommige stukken overheen gelakt was, het afstomen hiervan was een hels karwei. Zelf had ik dit nooit gekund. Veel tijd was er niet, 26 juli werd de vloerbedekking gelegd en het verf- en schilderwerk moest dan klaar zijn. Vraag me niet hoe, maar het is gelukt.

Bij de Gemeente Breda had ik een ontheffing gevraagd en een sleutel voor de paaltjes voor de verhuis op zondag 29 juli. Omdat het geen koopzondag was, werd dit vlot geregeld. De paaltjes, die de auto's te verhinderen het autoluwe centrum van de stad in te rijden, zijn op weekdagen alleen open tot 11.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur, op zondagen niet.

De verhuis verliep vlot. Een busje en drie grote auto's, zeven lieve mensen om te helpen en om 11.00 uur was alles over. Alle spullen zijn onbeschadigd verhuisd. Ik ben alleen sinds de verhuis het dekseltje van de theepot van m'n mooie theeservies kwijt en ik hoop nog steeds dat het tevoorschijn komt.

Op de markt had ik een schitterende gordijnstof gezien, brocaat zwart op zwart, jammer genoeg was de kraam tot 14 augustus met vakantie, de eerste dag stond ik er en ik heb meteen de gordijnen besteld, inmiddels hangen ze door het hele appartement en ze zijn prachtig. Mijn 'stadshok' is echt al mijn plekje geworden. Er zitten nergens drempels in de woning, dus mocht het ooit slechter gaan, dan is ook dit mooi meegenomen. Ik heb er best vertrouwen in dat ik hier nog jaren met veel plezier mag wonen.